Vluchten, bevriezen of VECHTEN?

Het woord “Corona” maakt indruk. Het roept bij mij veel op. Zieke mensen, overvolle ziekenhuizen, verdriet, hoge sterftecijfers uit alle landen. Het is crisis…… Het is echt goed mis in de wereld op dit moment!

Is het tijdelijk? Of zijn we er over een paar weken weer vanaf? Wat een onzekere toestanden. En dat geldt voor iedereen op dit moment. Ouderen zijn bang, kinderen vervelen zich, gezinnen staan op hun kop. Het is een stressvolle periode. Thuis en op het werk.

Ik ben ondernemer en voel me hierdoor nog meer verantwoordelijk. Bij Carrera hebben we collega’s op kantoor en ook extern hebben wij personeel uitgezonden. Het zijn ook voor hun onzekere tijden en dat trek ik me erg aan.

Voor de ondernemer is er nu een situatie ontstaan, die niemand had voorzien op dit moment. Ook is er geen handboek waar alles in staat. Wat moet ik doen? Komen er nog wel klanten? Hoe zit het met mijn personeel? Wat kan en wat mag nu allemaal wel en niet?

We reageren op dit soort situaties allemaal anders. In mijn optiek hebben we 3 type mensen. Ga je vluchten, bevries je of ga je vechten om er het beste van maken.

“De vluchter”

Mensen die vluchten, die ontwijken de werkelijkheid. Zij sluiten zich af van hetgeen waar een ieder zich druk om maakt. Steek jij je kop in het zand, zodat je de realiteit niet onder ogen hoeft te komen? En zoek je excuses om de problemen niet te verhelpen en wellicht ook anderen niet te helpen? Dan ben jij ook een vluchter. Realiseer je wel dat anderen je hulp in deze situaties goed kunnen gebruiken.

“De bevriezer”

Mensen die bevriezen hebben meer angst dan anderen. Zij zien de noodzaak wel anderen te helpen en steken niet hun kop in het zand, maar ze weten gewoonweg niet hoe ze moeten helpen. Zij zijn er wel, maar er komt eigenlijk niets uit hun handen. Maar omdat je er wel bent en niet bent gevlucht, kunnen anderen je wellicht in beweging krijgen.

“De vechter”

Zij willen overleven, komen met creatieve oplossingen om zaken voor elkaar te krijgen. Ze hebben energie en krijgen energie van de dingen die ze doen. Op dit moment zie ik op sociale media veel ondernemers met creatieve oplossingen . De ondernemersgeest helpt hen op zoek te gaan naar mogelijkheden. Kansen zoeken waar het kan en altijd het positieve weer inzien. Dit gaat ons helpen in deze moeilijke tijden.

De realiteit die blijft, maar met meer vechters komen er steeds meer oplossingen om weer positief te kunnen denken. En die positiviteit kunnen we wel gebruiken.

Het is crisis. Maar laten we gaan vechten tegen deze situatie. We moeten dit samen doen. Laten we elkaar helpen….Ga op zoek naar de vluchter, laat de bevriezer ontdooien en laten we vechten met z’n allen. Dan komt het echt weer goed. Ik weet het zeker…

-Martijn de Vries